Magnetoteràpia, com pot ajudar?

magnetoterapia-fisioterapia-fisio-fisioterapeuta-argentona-maresme-salut

La Magnetoteràpia és una teràpia física que cada dia s’usa més en les sessions de fisioteràpia donada la seva eficàcia per al tractament de malalties múscul-esquelètiques.
Inicialment aquesta tècnica s’utilitzava com a tractament per a afavorir la regeneració del teixit ossi. No obstant això, amb el pas del temps ha quedat demostrat el poderós efecte de regeneració que té la magnetoteràpia, a causa dels canvis fisiològics que provoca en l’organisme humà.

Ús de la magnetoteràpia en fisioteràpia

Els efectes regeneradors de la magnetoteràpia, unit a la seva alta taxa de penetració en el cos humà, fan del magnetisme terapèutic un tractament precís que, a més de ser fàcil d’aplicar, ajuda eficaçment enfront de processos inflamatoris i múltiples patologies que cursen amb dolor local.

Efectes fisiològics dels camps magnètics, els camps magnètics de baixa freqüència, entre 1 i 100 Hz, generen uns potents canvis bioquímics, entre els quals cal destacar:

El moviment induït de substàncies ionitzades en dissolució: L’aplicació dels camps magnètics permet mobilitzar i provocar canvis en profunditat allà on es localitzen els ions en el nostre cos. I on es troben? Perquè en el nostre torrent sanguini, en el plasma o en els diferents teixits del cos humà.

  • Regeneració accelerada del teixit ossi. Es produeix gràcies a l’acció sobre els osteoblastos, que són les cèl·lules generadores d’os.
  • Es facilita l’efecte tròfic, és a dir, en millorar el reg sanguini en la zona tractada, millora la abosrción de nutrients i s’afavoreix la recuperació. Per tant, els teixits eliminaran més ràpid les substàncies tòxiques i s’alimentaran i oxigenaran d’una forma més eficaç.
  • Normalització de la bomba sodi potassi: Amb l’aplicació dels camps magnètics es produeix un augment del metabolisme que origina l’estabilització de la bomba sodi-potassi de l’organisme.

Els camps magnètics originen en els teixits vius corrents elèctriques induïdes que suposen una acció clara i manifesta sobre els processos d’alimentació cel·lular. Aquest estímul actuarà sobre la producció d’energia i, per tant, els mitocondris acceleraran la seva funció i proporcionaran la força vital per a activar la mitosi de les cèl·lules.
Quan les cèl·lules es desvitalitzen es produeix un desequilibri iònic i el potencial de membrana descendeix a nivells perillosos. La magnetoteràpia actua afavorint el reequilibri de la bomba sodi potassi sent aquest efecte un dels més importants ja que pràcticament intervé és l’origen de tot procés de recuperació posterior.

 

Altres efectes fisiològics de la magnetoteràpia

Efecte analgèsic de la magnetoteràpia

Disposar d’un tractament com la magnetoteràpia que té un efecte analgèsic comprovat, ens permet actuar sobre aquest símptoma que, a més de dificultar l’amplitud de moviments i el desenvolupament de la força, és capaç de produir efectes psicològics ingrats que arriben a fer que el pacient abandoni pel seu compte el tractament, impedint una rehabilitació completa.
Els camps magnètics produeixen un efecte calmant del dolor per múltiples vies. Per exemple, la magnetoteràpia pulsativa té demostrat un efecte antiinflamatori. És a dir, permet alliberar de l’excés de pressió a la musculatura, produint un efecte de relaxació que fa que aquesta teràpia també estigui indicada per a tractaments contra l’insomni, els maldecaps així com l’estrès i els seus efectes secundaris.

Efecte vasodilatador de la magnetoteràpia

Els efectes del magnetisme de baixa freqüència i alta potència en Gauss sobre la dilatació dels vasos sanguinis també està més que demostrada.
De manera local, es produeix un augment de la circulació i lleugerament de la temperatura, la qual cosa incrementa el reg dels teixits. Això afavorirà de manera directa la nutrició de les cèl·lules, disminuir la inflamació i en conjunt, permetrà reequilibrar la circulació dels teixits en els quals s’aplica.
La vasodilatació obtinguda afavoreix l’augment del nivell d’oxigen en els teixits, l’estimulació del reg local ens porta directament a una disminució de la concentració d’anhídrid carbònic i a una elevació de la concentració d’oxigen, element imprescindible per a la cèl·lula en les quantitats requerides.

• Efecte antiinflamatori de la magnetoteràpia

L’efecte antiinflamatori de la fisioteràpia té la seva base en l’actuació directa dels camps magnètics de baixa freqüència, gràcies als quals es produirà un augment de la circulació.
Facilitar un flux sanguini normalitzat aconseguirà l’increment del nivell d’oxigen i de substàncies nutrícies. Aquests elements, necessaris per a la cèl·lula, permetran tant la seva reparació com l’obtenció d’energia. A més, els elements tòxics són eliminats amb major eficàcia i els seus efectes inflamatoris negatius aniran desapareixent a poc a poc amb ells.

Efectes de la magnetoteràpia sobre el teixit ossi

Els efectes de la Magnetoteràpia sobre l’osteoporosi. Els camps magnètics induïts per mitjà de la piezoelectricitat són capaces de generar en el teixit ossi corrents elèctriques de mínima intensitat que inciten als osteoblastos a incrementar la seva producció d’os.
Aquest increment del teixit ossi per acció del magnetisme converteix aquesta teràpia en imprescindible per al tractament de la distròfia simpàtic-reflecteix, de l’osteoporosi i de les pseudoartrosis.
El nivell de col·lagen també augmenta, la qual cosa és important perquè constitueix més del 20% del teixit ossi. A més aquest efecte també és aprofitable per a usar-lo en la cicatrització de lesions de la pell, múscul, tendons i fàscies.

Efecte relaxant en la musculatura

La magnetoteràpia és molt eficaç com a relaxant muscular. I ho és tant en la musculatura de fibra llisa com en la de fibra estriada.
Els camps magnètics actuen sobre el sistema simpàtic disminuint el to muscular. Al començament del tractament, l’efecte relaxant de la magnetoteràpia pot ser purament local, però conforme es continua el tractament arriba a generar un efecte ampli sobre el sistema nerviós central a causa de la disminució del to simpàtic, la qual cosa es tradueix en un efecte generalitzat de relaxació.
Un millor descans facilitarà una recuperació més consistent. I és que una vivència de la situació personal amb menys estrès facilita enfocar el moment en què es troba la patologia d’una forma més clara i permet veure els processos evolutius evitant enfocar la nostra ment sempre cap als aspectes més negatius del tractament o de l’evolució.

• Regeneració dels teixits

L’augment de la circulació local facilita la regeneració del teixit danyat.
Els camps magnètics estimulen la producció de col·lagen, la formació de vasos sanguinis i de teixit ossi. Per tant, no hi ha dubte que si aconseguim millorar la circulació, activar els processos energètics i eliminar les substàncies de deixalla haurem establert les bases perquè el cos es posi en marxa i activi la seva capacitat de regeneració al màxim.

Cicles i sessions de la magnetoteràpia

La magnetoteràpia és un tractament molt eficaç per a moltes malalties i malalties comunes com per exemple, la lumbàlgia, el dolor d’esquena, l’artrosi, artritis, osteoporosi, fractures i moltes altres.

En general, la magnetoteràpia requereix temps mig-llargs per a poder notar els resultats.

  • És recomanable realitzar cicles de 45-90 dies (o més, si és necessari) durant almenys 2-4 hores al dia, tret que el seu metge li indiqui el contrari.
  • És possible repetir el tractament diverses vegades durant l’any, especialment en el cas de malalties cròniques com l’osteoartritis i l’osteoporosi o afeccions inflamatòries com l’artritis i el dolor en les articulacions.
  • Malgrat els llargs temps de tractament, no hi ha risc de “sobredosi”. Recorda que la magnetoteràpia no té pràcticament contraindicacions, si bé és cert que abans de començar a aplicar-te-la de manera domiciliària és aconsellable consultar amb la teva medico o fisioterapeuta.

 

Quines contraindicacions té?

Com hem comentat anteriorment, la magnetoteràpia és una tècnica molt eficaç i amb molt poques contraindicacions. És vàlida per a moltes patologies i gairebé tot tipus de pacients. Si haguéssim de fer una llista de les principals contraindicacions de la magnetoteràpia, seria:

  • Embaràs: Malgrat no estar estudiat i demostrat, no es recomana el seu ús en dones embarassades, especialment en els primers mesos de l’embaràs, prop de l’abdomen.
  • Patologia Oncològica: Es descarta totalment el seu ús en patologies tumors a causa de l’augment de la vasodilatació i de trofisme.
  • Patologies cardiovasculars: En aquest cas, es recomana parlar prèviament amb el seu metge, ja que no en totes aquestes patologies aquesta descartat. També depèn d’altres factors, com per exemple si la patologia aquesta controlada o aquesta sota un canvi de medicació.
  • Marcapassos: A causa de l’acció dels imants, es descarta completament el seu ús en tòrax i espatlles.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obrir xat
En què et podem ajudar?
Hola!
En què podem ajudar-te?