Medicina Regenerativa. Aplicada a Traumatologia i dolor crònic

medicina-regenerativa-centre-medic-argentona-salut-medico

Què és la Teràpia Regenerativa?

La Teràpia Regenerativa o Tissular és l’aplicació de tractaments innovadors amb biofàrmacs (cèl·lules mare adulta, factors de creixement o inductors del creixement plasmàtics i biomaterials) per a la curació de lesions de l’aparell osteo-articular o per a escurçar els períodes de curació d’aquestes lesions.

La tècnica de regeneració tissular coneguda com Plasma Ric en Plaquetes (PRP), Plasma Ric en Factors de Creixement (PRFC), és un mètode terapèutic utilitzat molt des de fa anys, el qual basa el seu efecte en uns certs factors de creixement naturals trobats dins de les plaquetes (trombòcits) i en el plasma sanguini.

Aquests factors de creixement regulen diferents processos biològics per mitjà d’interaccions amb receptors, exercint així variats efectes sobre les cèl·lules, com ara el seu creixement, metabolisme i diferenciació. Això permet accelerar el procés curatiu d’algunes afeccions de l’aparell locomotor, incloent-hi lesions en músculs, tendons, lligaments, ossos i articulacions.

Factors de Creixement o Plasma Rico en Plaquetes (PRP).

El tractament amb plasma ric en plaquetes és una de les tècniques englobades dins de la medicina regenerativa. Es tracta d’un concentrat de plaquetes en un volum establert de plasma, que s’obté per centrifugació de la sang.

En la biologia regenerativa, es parteix de la idea que la inflamació és important en el procés de reparació i que tallar el procés inflamatori interfereix de manera negativa en la curació dels teixits. A partir d’aquesta idea, el que es pretén és curar la lesió, activant les cèl·lules i modulant la inflamació evitant, que sigui excessiva, a través dels següents processos:

 • Estimular la proliferació i la funció cel·lular

 • Angiogènesis

 • Formació de matriu extracel·lular

 • Intentar evitar la fibrosi

L’objectiu que es pretén amb el tractament de PRP, és aprofitar el contingut dels grànuls de les plaquetes per a estimular, millorar la curació i la regeneració dels teixits, perquè recuperin la seva funció original després d’haver sofert una lesió. En aquest sentit, s’ha estudiat la funció de les plaquetes en el procés de reparació /regeneració/curació dels teixits i la seva possible aplicació clínica.

En el plasma també trobarem substàncies bioactives: factors de creixement, citocines, factors del complement… que intervenen en els processos de curació.

Totes aquestes molècules són importants per a un correcte funcionament del procés de curació tissular. Cadascuna d’elles per si sola no actua de la mateixa manera. S’està estudiant també el paper dels leucòcits, fonamentalment el dels monòcits, per la seva importància en el procés de reparació i regeneració tissular.

Indicacions i contraindicacions del tractament amb PRP

El tractament amb PRP està indicat en els següents casos:

 • Patologia degenerativa de cartílag (condropaties i lesions condrals lleus)
 • Tendinopaties cròniques rebels a altres tractaments.
 • Lesions musculars (ruptures parcials).
 • Lesions de menisc no tributàries de meniscectomia i síndromes postmeniscectomia.
 • Entesopaties (epicondilitis i epitrocleitis)
 • Lesions lligamentoses amb dolor crònic.

Abans de realitzar un tractament amb PRP, hem de considerar el moment més adequat per a la seva aplicació. Cal pensar que l’ideal és realitzar un tractament inicial conservador, consistent en repòs, antiinflamatori, amb exercici controlat, i fisioteràpia per a restablir la funció articular. Si això fracassés o persistís la simptomatologia, és quan es pot valorar el tractament ortobiològic i, entre ells, l’ús del PRP. El tractament amb PRP ha d’anar acompanyat d’una fisioteràpia ben dirigida.

Quan cal anar a l’especialista en Medicina regenerativa?

El pacient ha de visitar l’especialista en medicina regenerativa quan tingui teixits o òrgans tan danyats, ja sigui per malaltia o per traumatisme, que ja no siguin reparables amb tractaments que no formin part de la Medicina regenerativa.

Quins beneficis ofereix la medicina regenerativa?

Amb la medicina regenerativa podràs utilitzar les pròpies cèl·lules dels teus pacients per a restaurar la seva salut. La idea és promoure la curació natural del cos de la persona malalta sense haver de recórrer a l’ús de medicaments.

Conclusions

La inflamació és part de la curació dels teixits, hem de respectar-la i, en tot, caso modular-la quan és excessiva. El procés de curació passa per una sèrie d’etapes que se superposen entre si:

 • La formació del coàgul
 • Fase inflamatòria
 • Fase proliferativa
 • Remodelació

La biologia regenerativa pretén:

 • Modular la fase inflamatòria
 • Estimular la fase proliferativa (activació cel·lular, formació de matriu extracel·lular estímul de la angiogènesis)
 • Disminuir la fibrosi

Està orientada a la regeneració, en la mesura del possible, del teixit original, evitant la fibrosi, ja que el teixit cicatricial no posseeix les mateixes característiques i propietats que el teixit original. El PRP i els factors de creixement són un dels mètodes de què disposem dins de la medicina regenerativa, orientats cap als citats objectius. La seva forma d’actuació és estimular la fase proliferativa i modular la inflamació.

Encara que hi ha una àmplia experiència en els beneficis i seguretat d’aquesta mena de tractament, encara cal continuar investigant i s’està treballant molt per a arribar a saber com actua i com funcionen les interaccions entre les diferents substàncies bioactives i cèl·lules que participen en el procés de curació.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obrir xat
En què et podem ajudar?
Hola!
En què podem ajudar-te?